Bebeklerde İsilik Neden Olur?
Bebeklerde isilik neden olur? Belirtileri nelerdir? İsilik oluşumunu tetikleyen faktörler nelerdir? Yenidoğan bebekte isilikten korunma yolları nelerdir nelerdir? Ve isilik nasıl tedavi edilmelidir? sorularının cevabını bu yazımızda detaylı bir şekilde inceledik.
Özellikle yaz aylarında daha çok meydana gelen isilik (miliaria) , bebeklerde isilik, ter bezlerinin tıkanmasından kaynaklı oluşan bir çeşit cilt rahatsızlığıdır. Bebeklerin cildinde kırmızı ve hafif kabaran nokta nokta lezyonlar veya sivilce şeklinde yada ağrılı ve kaşıntılı döküntüler şeklinde görülebilir. Ciltte hassasiyet oluşumu, ter bezlerinin henüz gelişmemiş olması isiliğin sık sık görülmesine neden olur.
İşte başlıca bebeklerde isilik nedenleri:
- Hava Koşulları: Özellikle sıcak ve nemli havalar, bebekler için oldukça zorlayıcı olabilmektedir. Bebeklerin ciltleri yetişkinlere göre çok daha hassas ve ince olduğu için, çevresel ve mevsimsel koşullara da daha duyarlıdır. Sıcak ve nemli havalarda da bebeklerin vücutları daha fazla terlediği için bu da cildin nemli kalarak ter bezlerinin tıkanmasına neden olur ve isilik oluşumunu destekler.
- Terleme: Aşırı terleme, sürekli nemle birlikte bebeklerin vücutlarında küçük küçük kızarıklıklara yol açabilmektedir. Bebekler aşırı terlediklerinde, ter bezleri oluşan fazla teri dışarı atamayabilir ve bu durumda ter bezleri tıkanarak isiliğe neden olur.
- Kıyafet seçimleri: Kıyafet seçimleri, bebeklerde isilik oluşumunu etkileyen bir diğer faktörlerdendir. Bebek ciltlerine uygun olmayan bazı kıyafetler, bebeklerde cildin nefes almamasını engelleyerek terlemeye yol açar b u da isiliğe neden olabilir. Sentetik kumaşlar, dar ve rahatsız kıyafetler ve bebekleri kat kat giydirmek de cildin hava almasını engeller, aşırı ısınmasına neden olarak cilt rahatsızlıklarına neden olur. Bu durum özellikle de sıcak ve nemli havalarda tercih edilirse isilik riskini arttırmaktadır.
- Hijyen ve temizlik: Bebeklerin ciltleri oldukça hassas olduğu ve ter bezlerinin yetişkinlere oranla daha küçük olduğu için terleme ve vücut ısıları oranları da daha yüksektir. Bu terler bebeklerin vücutlarında temizlik bakımından yeterli hijyen sağlanmadığında da isiliğe yol açabilmektedir. Terin ciltte kalması, yeteri kadar yıkanmaması da ter bezlerinin tıkanmasına yol açabilmektedir.
Bebeklerde İsilik Belirtileri Nelerdir?
Bebeklerde isilik belirtileri çok çeşitli şekillerde kendini gösterebilmektedir. Fakat en yaygın şekilde olanları çoğunlukla, ciltte küçük kabarcıklar ve kızarıklı noktalar halinde görülmektedir. İsiliğin şiddetine, oluşma nedenlerine bağlı olarak farklı formlarda görülebilmektedir. Bebeklerde isilik belirtileri şu şekilde sıralanabilir:
1. Kabarcıklar ve Döküntüler: Ciltte oluşan küçük kabarcıklar ve döküntüler kırmızı ve kırmızıya yakın renkte oluşur. Ter bezlerinin tıkanması sonucu deri altında biriken bu kabarcıklar ve döküntüler isilik belirtilerinin en yaygın görülme şeklidir. Birde kızarıklar oluşmadan gerçekleşen hafif şiddetli isilik vardır. Bu isilik belirtisinde şeffaf ve beyaz renklerde küçük kabarcıklar oluşmaktadır. Kaşıntısı azdır ve genellikle ağrısızdır.
2. Ciltte Tahriş ve Kızarıklık: Bebeklerde isilik görülen bölgelerde, cilt aşırı tahriş olmuş ve yoğun kızarıklıklara maruz kalmıştır. Bu kızarıklıklar ve tahriş ciltteki ter bezlerinin tıkanıklık sebebi ile atılamaması sonucu oluşabilmektedir cildin iltihaplanmasına neden olarak bu bölgeler aşırı hassas olabilmektedir.
3. Kaşıntı ve Hassasiyet: Bebeklerde isilik belirtilerinden biri de ciltte kaşıntı ve aşırı hassasiyet oluşumudur. Ciltte oluşan bu kaşıntılar, bebeklerin vücudunda aşırı hassasiyet oluşumu sağlayarak isilik belirtilerinden biri olarak görülmektedir. Bu isilik belirtisinde, kaşıntıdan dolayı bebekler huysuz ve rahatsız olabilirler, deride aşırı hassasiyetle birlikte kaşınma eğiliminde olabilirler.
4. Cilt Sıcaklığı Artışı: Bebeklerde isiliğin görüldüğü bölgelerde cilt sıcaklıkları artış gösterebilir ve küçük ateşlenmeler bu bölgelerde yoğunlaşabilir. Ter bezlerinin deri altında birikmesi ve dışarı atılamaması sonucu iltihaplanmalar, cilt sıcaklığını arttırarak isilik belirtisine neden olabilirler.
Bebeklerde İsilik Hangi Bölgelerde Görülür?
Bebeklerde isilik oldukça yaygın bir cilt rahatsızlığıdır. Bebeklerde isilik (miliaria), özellikle ter bezlerinin yoğun olduğu ve cildin kıvrımlı bölgelerinde çokça görülür. Bu cilt rahatsızlığı, sıcak ve nemli havalarda daha yaygın olup, bebeklerin hassas ciltlerinde küçük kabarcıklar ve kızarıklık şeklinde kendini gösterir. İsilik, genellikle bebeklerin vücudunun belirli bölgelerinde yoğunlaşır ve bu bölgelerde terin buharlaşamaması sonucu ter bezlerinin tıkanmasıyla ortaya çıkar. Bebeklerde isiliğin görüldüğü bölgeler şu şekilde sıralanabilir;
- Koltuk Altları: Hem yetişkinlerde hem de bebeklerde koltuk altları vücudun en sıcak ve nemli kalabilen bölgelerinden biridir. Bu nedenle b u bölgelerde isilik çok sık oluşabilmektedir. Bebeklerde de öncelikle koltuk altlarında meydana gelen isilik, bu bölgelerde kızarıklarlar ve tahrişlere yol açabilir.
- Bez Bölgesi ve Kasıklar: Özellikle bebek bezi kullanımının devam ettiği bu dönemde, bezler bebeklerin kasıklarında ve popolarında tahrişe neden olabilir, bu bölgeler daha fazla nemli ve hava almadan sıcak kalabilir. Bez kullanımının sürekli tekrarlanmaması bu bölgelerin hava almasını önleyerek isilik oluşumlarını tetikleyebilmektedir.
- Üst Vücut Bölgesi: Özellikle sırt, göğüs ve karın bölgeleri bu gruptadır. Sıklıla terleyebilen ve ter bezlerinin en çok aktif olduğu bu bölgeler, bebeklerin uzun süreler yatma eğiliminden dolayı da nefes almayarak terlemenin çok olduğu bölgelerden biridir. Bu durum da isiliğin artış gösterdiği bölgeler olarak bilinmektedir.
- Kol ve Bacaklar: Kol ve bacakların genellikle gövdeye yakın olan kısımlarında görülmektedir. Özellikle dirseklerde ve diz arkalarında oluşabilir. Bu bölgelerde derinin genişlemesine bağlı olarak kılcal kanalların tıkanması sonucu isilik görülebilir.
- Boyun Bölgesi: Bebeklerde boyun bölgesi de fazlaca terlemeye maruz kalabilen ve nefes alması zor olabilen kıvrımlı bir bölge olduğundan dolayı isilik görülme olasılığı yüksek olan bölgelerdir. Aynı zamanda ter bezlerinin aktif olduğu bu bölgede sıcak ve nemli havalarda isilik şiddetlenebilmektedir.
Bebeklerde İsilik Oluşumunu Koruyucu Önlemler
Bebeklerde isilik (miliaria) özellikle sıcak ve nemli havalarda sıkça karşılaşılan bir cilt sorunudur. Bebeklerin hassas cildi, ter bezlerinin tıkanması sonucu oluşan küçük kabarcıklar ve kızarıklıklarla belirli reaksiyonlar gösterir. İsiliğin neden olduğu rahatsızlığı ve kaşıntıyı önlemek için alınacak bazı koruyucu önlemler, bebeklerin cilt sağlığını korumada büyük rol oynar. İşte bebeklerde isilik oluşumunu koruyucu önlemler;
1.Uygun Kıyafet Seçimleri: Uygun kıyafet seçimleri, bebeklerde isiliğin önüne geçebilen faktörlerden biridir. Sentetik olmayan kumaşlar, rahat ve dar olmayan, nefes alabilen kıyafetleri seçmek bebeklerin cilt sağlığı için de oldukça önemlidir.
2.Banyo ve Temizlik: Bebeklerde hijyen açısından da genel sağlık açısından da özellikle nemli ve sıcak havalarda sık sık banyo yaptırmak veya içeriği düzgün bebek temizleme losyonları ile bebek ciltlerini düzenli olarak temizlemek isilik oluşumunu engelleyebilir.
3. Ortam Serinliği: Bebeklerin terlemesini önlemek ve rahat edebilmesi için serin ortamlar oluşturmak odalarını sık sık havalandırmak bu cilt sorunlarının önüne geçebilir. İsilik oluşumunu engellemek için ortam serinliği mevsimine göre uygun koşullarda sağlanmalıdır.
4. Cilt Bakım Ürünleri: İsilik oluşumunu en hafife indirebilmek için, bebekler için üretilmiş uygun ve içeriği sağlık bakanlıklarından onaylanmış cilt bakım ürünleri ve losyonlar düzenli olarak kullanılabilir. İçeriği organik şampuanlar, bebek temizleme suları ve kremler bebeğinizin cildini temizleyerek isilik oluşumlarını engelleyebilir.
5. Bez Tercihleri: Nefes alan ve ciltte tahriş oluşumunu engelleyen bebek bezleri kullanmak da isilik oluşumu açısından oldukça önemlidir. Bu bölgelerin aynı zamanda sık sık bez değiştirilerek havalanması da sağlanmalıdır.
SIK SORULAN SORULAR
İsilik nedir ve bebeklerde isilik neden oluşur?
İsilik (miliaria), ter bezlerinin tıkanması sonucu ciltte küçük kabarcıklar ve kızarıklıklar oluşmasıyla ortaya çıkan bir cilt rahatsızlığıdır. Bebeklerde isilik, ter bezlerinin tam olarak gelişmemiş olması, cildin hassas ve ince olması ve sıcak ve nemli hava koşulları gibi nedenlerle sıkça görülür.
Bebeklerde isilik ne kadar sürede geçer?
İsilik genellikle birkaç gün içinde kendiliğinden geçer. Uygun bakım ve önlemlerle bebeklerin cildi hızla iyileşir. Ancak, belirtiler uzun süre devam ederse veya şiddetlenirse bir sağlık profesyoneline danışmak önemlidir.
Bebeklerde İsilik Nasıl Geçer?
Bebeklerde isilik (miliaria), genellikle birkaç gün içinde kendiliğinden geçen bir cilt rahatsızlığıdır. Ancak, isiliğin neden olduğu rahatsızlığı hafifletmek ve iyileşme sürecini hızlandırmak için bazı önlemler ve tedavi yöntemleri uygulanabilir.
Bebeklerde isilik oluşumu nasıl anlaşılır?
İsilik, ciltte küçük, kırmızı veya pembe kabarcıklar ve kızarıklık şeklinde belirir. Bu kabarcıklar genellikle kaşıntılıdır ve bebeklerde rahatsızlık hissine neden olabilir. En sık boyun, sırt, göğüs ve bez bölgesinde görülür.
DURULANMAYAN BEBEK MİSELER TEMİZLEME SUYU Ter Kanallarının Tıkanmasını Önleyerek İsilik Oluşumunun Önlenmesine Yardımcı Olmaktadır.
Detaylı Bilgi Almak İçin Tıklayınız.